Menu
Nieuwsoverzicht

50 jaar Hervormde Gemeente Uddel

30 september 2015

905x gelezen
14

UDDEL    –    Uddel is al meer dan 1200 jaar oud, daar tegenover zijn de zelfstandige kerkelijke gemeentes in Uddel nog jong. Op 1 oktober 2015 is het vijftig jaar geleden dat de hervormde gemeente in Uddel een zelfstandige gemeente werd. Tot 1 oktober 1965 behoorde men bij de hervormde gemeente te Elspeet. Er zaten toen ook leden uit Uddel in de kerkenraad en kerkvoogdij. Uit Uddel ging men dan iedere zondag lopend of met de fiets naar de zondagse erediensten in Elspeet. Voor de catechisatie gingen de jongeren ook naar Elspeet. Ouderen die bij ds. Van Paddenburgh naar de catechisatie gingen hoorde we er wel eens over vertellen. Schijnbaar was ds. van Paddenburgh een man van de klok. Hij vroeg steevast voor hij begon: ‘Heeft het al geslagen?”.  In Elspeet werd er over het gedeelte waar de mensen uit Uddel zaten gesproken over het ‘Uddelse stuk’. Maar er kwam onder de hervormers in Uddel toch ook behoefte aan kerkdiensten in eigen dorp. In de oorlog ’40 – ’45 werd er besloten om eenmaal in de maand een kerkdienst te houden in Uddel. Die kerkdienst was dan op een door-de-weekse dag. Deze diensten werden gehouden in ‘de barak’. In de begin jaren vijftig werden er plannen gemaakt om te komen tot de bouw van een eigen kerk in Uddel. Het was de bedoeling om de kerk aan de Uddelsekampweg te bouwen, maar men kocht de grond van de fam. Van Wijnbergen aan de Garderenseweg. Nadat een aantal tekeningen waren afgekeurd, het werd te duur, kon in 1954 worden begonnen met de bouw van de kerk. In oktober 1954 werd de eerste steen gelegd door ds. J.P.F. Lamens, de toenmalige predikant in Elspeet. Het orgel kwam uit Zeeland, uit de watersnood, en er werd 6000,– gulden voor betaald. Op 15 juni 1955 werd de kerk in gebruik genomen. Tijdens deze dienst werd er namens de gehele bevolking van Uddel een klok met uurwerk aangeboden. Maar de hervormde gemeente te Uddel behoorde nog steeds bij Elspeet. Een paar maanden eerder, op 3 maart 1955, was eerwaarde heer G. Mouw bevestigd in Uddel. Hij was een gepensioneerd godsdienstonderwijzer uit Gouderak.  Hij heeft de hervormde gemeente van Uddel gediend tot 1962. Hij is toen met zijn vrouw verhuist naar Apeldoorn, waar ze ook zijn overleden. Zij zijn begraven op de begraafplaats aan de Heegderweg te Uddel.

De klok in de toren luidt men elke dag om twaalf uur. Ook wordt de klok geluid als er iemand is overleden.

Na het vertrek van de eerwaarde heer G. Mouw kwam in 1962 ds. L . van Nieuwpoort naar Uddel. In de tijd dat ds. Van Nieuwpoort in Uddel stond is de hervormde gemeente een zelfstandige gemeente geworden. Op 1 oktober 1965 was dit een feit. In de jaren zestig kwamen er ook verschillende kerkelijke verenigingen, zoals een vrouwenvereniging, en meisjesvereniging en een knapen- en jongelingsvereniging. De mannenvereniging bestond toen al. Die is in 1946 opgericht. Begin jaren zeventig kwam de zondagsschool onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad. Daarvoor werd de zondagsschool geleid door de wijkzuster.

In de jaren zeventig is het verenigingslokaal uitgebreid. In 1973 kwam er een nieuw orgel in de kerk. Het meubilair, de banken en de stoelen werden in 1980 vernieuwd. Er is toen ook een nieuwe vloer met vloerverwarming gekomen. Een nieuwe zaal werd er aangebouwd in de 1997. Deze zaal wordt ook gebruikt door voor begrafenissen.

Na ds. L. van Nieuwpoort zijn ds. P. Westland; ds. F. van Roest; ds. A.A. Floor; ds. A.L. van Zwet; ds. G. Mulder en ds. C.J. Barth verbonden geweest aan de hervormde gemeente van Uddel. Vanaf 2013 is ds. A. Goedvree predikant van de gemeente.

In de eredienst van zondagmorgen 4 oktober is er in het bijzonder stilgestaan bij dit jubileum.

De dienst is terug te luisteren via onderstaande link:

 

foto’s: © uddel.info

 

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX