Menu
Nieuwsoverzicht

Manneninloop Uddel had een fantatische dag bij AOCS Nieuw Milligen

19 juni 2017

559x gelezen
23

UDDEL Er werd al een lange tijd naar uitgekeken door de mannen van de Manneninloop Uddel. Vrijdag 16 juni was het zover, ze gingen naar het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM). De mannen verzamelden zich bij de Koningin Wilhelminahof en vertrokken vandaar naar Nieuw Milligen. Daar aangekomen mochten ze parkeren op het Evert Dibbetplein.

De ontvangst was allerhartelijkst, de koffie met cake of een soesje stond klaar. Er werden drie groepen gemaakt, want één groep van ruim 40 mannen was te groot om in zijn geheel rond te leiden. Voordat de drie groepen ieder naar een ander deel van het terrein gingen kregen ze eerst nog een presentatie door de commandant, kolonel Van Ingen, over wat men allemaal voor werkzaamheden verricht bij het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM).

Vanuit het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) bewaakt de luchtmacht het Nederlandse deel van het NAVO-luchtruim. Hieronder valt ook het luchtruim boven delen van de Noordzee. De gevechts- en verkeersleiding volgt en coördineert al het militaire luchtverkeer en delen van de burgerluchtvaart. Vanuit het controle- en commandocentrum controleert AOCS NM of vliegtuigen over een vluchtplan beschikken. En of ze een bestemming hebben opgegeven en de juiste route volgen. Bij afwijkingen neemt AOCS NM radiocontact op met de vlieger.

AOCS NM heeft een eigen opleidingscentrum, de School of Air Control. Hier vinden de opleidingen plaats voor aankomend militaire luchtverkeers- en gevechtsleiders. Zij leren onder meer het gebruik van specialistische radar-, computer- en communicatiesystemen.

De Commandant van AOCS NM is blij met het bezoek vanuit de omgeving. Recent stond er nog een artikel in de krant waarin geklaagd werd over geluidsoverlast door helikopters boven de Veluwe (De Stentor 15-05-17: Ondernemers in opstand tegen denderende legerhelikopters). Met zijn stille activiteiten past AOCS NM in de natuurlijke omgeving van de Veluwe. Het werk van de luchtverkeers- en gevechtsleiders levert geen geluidsoverlast op. Toch vindt kolonel van Ingen het belangrijk om over de helikopters te spreken “Gelukkig zijn er ook burgers die het juist mooi vinden om te zien, die laagvliegende helicopters”, zei kolonel van Ingen. Het laagvliegen doen we in de inzetgebieden en moet ook beoefend worden. Uiteraard worden de dorpen daarbij ontzien. “Heli’s zijn vaak afhankelijk van de oefeningen die worden gehouden door de landmacht” antwoordde van Ingen op een vraag waar de heli’s vandaan komen en waarom ze hier oefenen. De Chinook helicopters zie je vaak boven de Veluwe en vaak met een jeep hangend aan de onderkant. Ze oefenen vaak boven de Veluwe voor ze daadwerkelijk worden ingezet. Soms kan men last hebben van de vliegoefeningen, maar daar hebben we in Nederland met z’n allen voor gekozen.

Er wordt nu nog gevlogen met de F16. Die heeft een levensduur van zo’n 40 jaar. Dan gaan er haarscheurtjes ontstaan en er kan niet geaccepteerd worden dat ze uit de lucht vallen. Men moet ze ze dus vervangen. Daarvoor in de plaats komen dan de JSF – Joint Strike Fighter de F35. De F35 is nog in de ontwikkelingsfase, dat was met de F16 ook zo. Het grote voordeel hiervan is dat men als Nederland ook de eigen industrie in kan zetten, denk hierbij o.a. aan Fokker. Van die F35 zijn er 37 gekocht, daar is geld voor. Maar daadwerkelijk zijn er meer nodig. Financieel betekent het voor de luchtmacht veel geld, voor de politiek is dat duur.

Air Operations Control Station Nieuw Milligen draagt bij aan vrede, veiligheid en vrijheid.

De luchtverkeers- en gevechtsleiding van de Nederlandse krijgsmacht begon in de Tweede Wereldoorlog. Toen nog met alleen de luchtverkeersleiding. Dit groeide uit tot het huidige Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM).

In 2011 is er besloten om Nieuw Milligen dicht te doen en te verplaatsen naar Volkel. Maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren voor 2023. Het definitieve besluit is nog niet genomen, het staat nog met potlood geschreven, zoals dat zo mooi heet. De kazerne gaat niet dicht, als de krijgsmacht in de toekomst uitgebreid wordt, kan het weer gebruikt worden. De radarbol in Nieuw Milligen verdwijnt en er komt een radar te staan in Herwijnen (Betuwe).

Men vindt het van belang bij het Air Operations Control Station Nieuw Milligen dat men goede contacten onderhoud met de omliggende dorpen. Er is dan ook goede samenwerking met de Uddelse brandweer.

Na de boeiende en interessante presentatie van kolonel Van Ingen werden de drie groepen apart rondgeleid bij de diverse onderdelen van dit luchtmachtonderdeel. Zo kon men een kijkje nemen bij de radar. Vanaf de weg zie je wel die grote ronde koepel, die eind jaren ’70 is geplaatst, maar als je daar dan binnen bent en je staat onder die rondraaiende radar, is dat toch een indrukwekkend gezicht. Men heeft die koepel over de radar geplaatst om weerinvloeden te vermijden. Wat ook fantastisch was om mee te maken, dat was de verkeerstorensimulator. Hier krijgen luchtverkeersleiders hun training. Dat was een hele belevenis.

Tussen de rondleidingen van de groepen door, was er een heerlijke lunch klaargezet en alle mannen en één vrouw genoten van de soep en de broodjes.

Rond kwart over drie was de rondleiding afgelopen en werd er nog een groepsfoto gemaakt bij de F104 – Starfighter en ging men met veel indrukken en informatie op de terugweg naar Uddel.

Het was een boeiende en fantastische dag bij het het Air Operations Control Station Nieuw Milligen.

 


 

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX