Menu
Nieuwsoverzicht

Boeiende thema-bijeenkomst over social media

22 februari 2018

390x gelezen
7

UDDEL    –    Woensdagavond, 21 februari 2018, was er een thema-avond ‘Omgaan met Social Media’, uitgaande van de projectgroep jongeren Uddel. Er was een goede opkomst van ouders en kinderen, zij kregen een boeiende informatieve avond, waar ze door drie gastsprekers de nodige informatie mee naar huis kregen over het gebruik van social media door de jongeren en hoe men daar als ouder(s) mee om kan gaan.

De gastsprekers waren Marlies Verbruggen, zij is preventiemedewerkster JIP ( Jongereninformatiepunt); Gijsbert Bouw, hij is coördinator redactie digitale media Reformatorisch Dagblad en Nico van Beek van de politieregio Oost.

Social Media neemt een grote plaats in, in onze maatschappij en jongeren groeien er mee op. Zij weten vaak beter hoe het werkt en wat er te zien is en wat de mogelijkheden zijn met social media dan hun ouders. Het is een onderdeel van hun leven geworden. Dat kan conflicten geven in een gezin door als ouder proberen grip te hebben op waar jongeren naar kijken, maar dat jongeren dat niet waarderen dat dat gebeurt. Wat er op deze thema-bijeenkomst vooral werd gezegd is dat men als ouder niet negatief naar de jongeren toe moet reageren op al die social media. Dan verwijdert een kind zich soms juist van de ouders. Maar ga positief er mee om en wees nieuwsgierig, blijf in gesprek wat er op internet gebeurt, verdiep je als ouder erin. Laat een positieve houding zien tegenover social media.

Steeds meer jongeren zijn zich er van bewust wat er op internet komt. Verbied geen dingen, maar laat ze zelf nadenken, sturing daarin is wel belangrijk. Maak samen afspraken b.v. welke informatie openbaar is op o.a. facebook. Want 77% van de jongeren zien ouders als belangrijkste informatiebron als het gaat om veilig op internet en 70% van de jongeren gaat naar de ouders als er iets gebeurd op internet.

Het risico als ouder is dat je de wereld van de kinderen niet begrijpt, het is een uitdaging om die wel te begrijpen. Beeld is in deze tijd steeds belangrijker. Beeld heeft een grotere impact dan woorden. Kijk maar naar youtube. Per dag worden er duizenden filmpjes on-line gezet. Vloggers maken daar gebruik van, met vaak nietszeggende filmpjes, maar met duizenden volgers, en daar speelt de reclamewereld weer op in om de jongeren te bereiken.

Was het vroeger, eigenlijk nog niet eens zo lang geleden, dat we de computer moesten opstarten en inbellen, wat veel tijd koste, om het internet op te kunnen. Het nieuws stond verder van ons weg. Tegenwoordig hebben we het, bijna allemaal, dicht bij ons. Door de smartphone, het gaat veel sneller en de mogelijkheden zijn veel groter. Social media hebben een rol hoe we kijken en lezen. Het belangrijk dat jongeren kritisch naar het nieuw kijken. Gemiddeld gebruiken we een smartphone 221 keer per dag. Er werden ook tips gegeven hoe er mee om te gaan. Voer b.v. een smartphone loze dag in. Neem genoeg rust. Voorkom bewusteloos mediagebruik, gebruik media doelgericht en zinvol. Schaam je niet voor regels en stel echte vragen.

Social media wordt ook gebruikt om te pesten, online pesten. Er kunnen negatieve uitlatingen worden gedaan over anderen, vorm van online pesten. Met online pesten ben je altijd bereikbaar. Het heeft een grote impact op diegene om wie het gaat. Vaak zien ze geen uitweg meer, wat grote gevolgen kan hebben. Beledigen, smaad en/of laster, iemands goede naam aantasten door b.v. een foto te bewerken en rond te laten gaan is strafbaar. Bij sexting, met foto’s en filmpjes, wordt elke casus apart bekeken of het strafbaar is. Grooming – het lokken van kinderen door volwassenen met sexuele bedoeling, via de digitale snelweg, is uiteraard strafbaar. – filmpje over grooming-.  Stalking – inbreuk op privacy, wat stelselmatig en met opzet wordt gedaan is strafbaar. Digitale diefstal is ook strafbaar. Wat in het echte leven strafbaar is, is ook in het digitale leven strafbaar!

Het is belangrijk om in gesprek met je kinderen te blijven. Geef ze een pakket aan waarden mee in hun leven.

Sites waar men veel informatie kan vinden:

Vraaghetdepolitie.nl

Meldknop.nl

Helpwanted.nl

Mediawijsheid.nl

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX