• boeren ontevreden

Boeren in agrarische enclave Uddel-Elspeet ontevreden over faunabeleid

De boeren in de Agrarische Enclave Uddel-Elspeet zien dat de schade door edelherten, wilde zwijnen en dassen toeneemt terwijl de mogelijkheden om een vergoeding te krijgen moeilijker worden. De boeren vinden dat zij de dupe zijn geworden van nieuwe inzichten omtrent faunabeleid en wildbeheer. Sinds de rasters op de Veluwe zijn weggehaald of verlaagd en er ecoducten zijn gebouwd is het aantal edelherten fors toegenomen. En de schade ook. Schadevergoeding vragen is lastig. Er geldt een behandelbedrag, een eigen risico en de taxaties zijn zodanig dat maar een deel van de werkelijke schade wordt vergoed. Een ontmoedigingsbeleid, zo stelden de boeren. Zij hebben de indruk dat LTO Noord hier te weinig aan doet. Volgens portefeuillehouder fauna Dirk Dekker is de inzet er wel degelijk. Het gaat echter om een zeer complexe materie met een veelheid aan belangen en dat maakt het lastig om resultaat te boeken. Schade claimen verloopt inderdaad zeer moeizaam. LTO Noord poogt het behandelbedrag van tafel te krijgen. De provincie Gelderland is bereid om op dit punt naar het voorstel van LTO Noord te kijken. Daarnaast zijn er andere mogelijkheden om boeren te compenseren voor de overlast van edelherten, zwijnen, dassen en andere beschermde diersoorten, zoals een soort beheerregeling. Het aantal edelherten moet volgens LTO Noord in ieder geval naar beneden. Er is wel vastgelegd welke reductie in aantal moet worden gerealiseerd, maar die doelen worden niet gehaald. Het schort dus ook aan de uitvoering. LTO Noord gaat een werkbezoek organiseren voor de provinciale Statencommissie Landelijk Gebied. In deze commissie zijn alle politieke partijen vertegenwoordigd. Deze commissie spreekt met enige regelmaat over het faunabeleid. Het is volgens LTO Noord belangrijk om de commissieleden te laten zien hoe het faunabeleid in de Agrarische Enclave uitpakt en hoezeer boeren hierdoor worden getroffen.

 

bron: LTO Noord

1 Reacties


 1. NameMj
  30 mei 2017
  Als de plannen doorgaan zoals ze er nu voor staan, en er komt ook nog een ecoduct over de Amersfoortseweg, dan komt er nog veel meer wild enclave in. En aangezien dit een prestige project schijnt te zijn van een of andere pipo die bijna met pensioen gaat, zit er wel behoorlijke drang achter. Ach, wat maken die boeren nou uit als hij over een paar jaar onder het ecoduct Door rijdt met zijn nageslacht en zegt: kijk jongens, dat heb ìk nou bewerkstelligd????

Laat een bericht achter

 • Over ons

  Uddel.info is een site waar je het heden en verleden over Uddel kunt vinden. De ondernemers uit Uddel staan erop. De meesten met een link naar de site van het desbetreffende bedrijf.

  Het verenigingsleven mag natuurlijk niet ontbreken. Verder de verschillende instanties, zoals, brandweer, gezondheidszorg, kerken en scholen.

 • Twitter

 • Facebook

203