• DSC_1670
  • DSC_1669
  • DSC_1668

Brandweerwedstrijden in Uddel

Er was veel publieke belangstelling

 

UDDEL    -    Zaterdag 27 september was het een drukke dag voor de Uddelse brandweer. Zij waren deze dag gastheer tijdens de brandweerwedstrijd die gehouden werd voor de korpsen in de cluster EVA - Epe - Apeldoorn -  Voorst. De locatie waar de wedstrijd werd gehouden was goed geheim gehouden. En men had een prachtige locatie, op het terrein van Boeve en Hop aan de Aardhuisweg. Er stonden dertien korpsen ingeschreven, maar doordat Hoog Soeren zich had afgemeld bleven er dus twaalf korpsen over die streden voor de eerste plaats op het podium. Om dat te bereiken moesten de korpsen het nodige werk verzetten.

De korpsen moesten zich melden bij de brandweerkazerne aan de Uttilochweg, van daaruit reed men naar het vertrekpunt, en men kreeg dan een melding dat er een buitenbrand was aan de Aardhuisweg 88. Bij aankomst trof men niet alleen een buitenbrand, maar lag er ook een man bekneld onder een boomstam, op een transportband. Er deden twaalf korpsen mee, maar dan zie je dat ieder korps de sitiuatie anders benaderd. Sommige korpsen richten zich in eerste instantie uitsluitend op de buitenbrand en zagen dan pas later, soms veel later, dat de situatie ernstiger was dan alleen maar een buitenbrand, dat er een man met zijn been bekneld zat onder een boomstam. Die buitenbrand was snel geblust, maar om die man onder de boomstam vandaan te krijgen, daarvoor was toch het nodige overleg nodig.Alles draait om veiligheid. Het belangrijkste is om jezelf zo weinig mogelijk ingevaar te brengen, je eigen veiligheid staat voorop. Men moest ook zorgen dat er een ambulance kwam om het slachtoffer af te voeren, en de politie inschakelen. In de omgeving van het ongeval lagen de nodige spullen die men zou kunnen gebruiken als hulpmiddelen, maar daar maakten lang niet alle korpsen gebruik van. Men ging de spullen halen uit de brandweerwagen, een eindje lopen, wat dus tijdverlies betekende. Men had twintig ninuten om de klus te klaren. Ze werden dan ook door de jury letterlijk op de vingers gekeken. De wedstrijd begon om 7.30 uur toen het eerste korps, Centrum, zich meldde en het laatste korps was Hoenderloo, wat zo rond half vijf klaar was.

Er werd goed gezorgd voor deelnemers, er was catering aanwezig en de jeugdbrandweer verleende de nodige hand en spandiensten. De organisatie mag terugzien op een prachtige dag voor de deelnemers en zeer zeker ook voor het publiek. Wat men op zo'n dag aan publieke belangstelling kan verwachten, weet men niet. Maar zaterdag 27 september overtrof het de stoutse verwachtingen, honderden belangstellenden kwamen een kijkje nemen, zeker ook door het prachtige najaarsweer.

's Avonds was er de prijsuitreiking door de clustercommandant Michiel Verlinden, in Het Blanke Schot.

De eerste prijs was voor het korps ASK; de tweede prijs ging naar het korps uit Hoenderloo en de derde prijs ging naar het korps uit Twello.

De beste bevelvoerder was die van korps Hoenderloo.

 

Plaats een reactie


Laat een bericht achter

  • Over ons

    Uddel.info is een site waar je het heden en verleden over Uddel kunt vinden. De ondernemers uit Uddel staan erop. De meesten met een link naar de site van het desbetreffende bedrijf.

    Het verenigingsleven mag natuurlijk niet ontbreken. Verder de verschillende instanties, zoals, brandweer, gezondheidszorg, kerken en scholen.

  • Twitter

  • Facebook

203