• rups 14 juni 18 - 5
  • rups 14 juni 18 - 3
  • rups 14 juni 18 - 2

Eikenprocessierups aangetroffen in Uddel

UDDEL    -    Er zijn dit jaar veel eikenprocessierupsen aangetroffen. De rupsen hebben zich zeer door het extreme weer snel ontwikkeld, waardoor een volledig afwijkend gedrag is ontstaan. In tegenstelling tot de gebruikelijke nesten zijn de rupsen nu veelal op de stammen van de eiken te vinden. Overigens is niet alleen het extreme weer de oorzaak van de massale overlast. In de afgelopen jaren is op sommige locaties bezuinigd op de bestrijding. Nesten die bleven hangen hebben bijgedragen aan de sterke vermeerdering van de eikenprocessierups. Een nest dat niet tijdig wordt verwijderd, kan tot een vervijfvoudiging van het aantal rupsen leiden in het daaropvolgende jaar.

Ook in Uddel is de eikenprocessierups aangetroffen. Aan de Harderwijkerweg, tegenover de woningen die staan aan de zandweg, zitten in een aantal eikenbomen de processierups.

Zodra de rupsen verpoppen in de nesten zal de overlast afnemen. De nesten zitten echter vol met brandharen. De nesten die niet verwijderd worden, zullen op een gegeven moment naar beneden vallen waardoor brandharen zich in de omgeving verspreiden. Die haren kunnen nog jarenlang voor overlast zorgen.

Plaats een reactie


Laat een bericht achter

  • Over ons

    Uddel.info is een site waar je het heden en verleden over Uddel kunt vinden. De ondernemers uit Uddel staan erop. De meesten met een link naar de site van het desbetreffende bedrijf.

    Het verenigingsleven mag natuurlijk niet ontbreken. Verder de verschillende instanties, zoals, brandweer, gezondheidszorg, kerken en scholen.

  • Twitter

  • Facebook

203