• informatie 1 febr 18 - 9
  • informatie 1 febr 18 - 8
  • informatie 1 febr 18 - 7

Glasvezel buitengebied gaat door bij deelname van 50%

UDDEL    -    Glasvezel in het buitengebied van Uddel. Komt het er of komt het er niet? Dat is afhankelijk van het aantal aan meldingen die er tot 3 april 2018 binnenkomen. Er zijn in het buitengebied van Uddel zo’n 350 aansluitingen mogelijk. Daarvan moeten er minimaal 50% zijn die een contract hebben afgesloten voor de glasvezelverbinding. Ook al staat de teller op b.v. 48%, dan gaat het niet door.

Dit werd gezegd op de informatieavond, donderdag 1 februari in Het Blanke Schot in Uddel. Van de 350 uitnodigingen die waren verstuurd aan de bewoners in het buitengebied van Uddel was nog niet de helft aanwezig op deze informatieavond. Dat vond men van de organisatie Glasvezel buitenaf nogal teleurstellend, gezien de grote opkomst bij andere informatieavonden die men heeft gehouden.

Namens de gemeente Apeldoorn was wethouder Cziesso aanwezig om te benadrukken dat het gewoon noodzakelijk is dat er snel internet komt. “Denk maar de bankzaken die steeds meer via internet gebeuren. Als je het buitengebied niet aansluit dan heb je het waardeloos gemaakt”, aldus wethouder Cziesso. “De gemeente zal zich inzetten om bedrijven zo ver te krijgen dat die zich aanmelden.”

Het is belangrijk voor bedrijven, vakantieparken enz. dat er snel internet komt. Er komen steeds meer mensen die thuiswerken, voor zorg op afstand, Apps, E-service overheid, interactieve tv en telefonie. Allemaal zaken die snel internet noodzakelijk maken.

Het buitengebied van Uddel valt onder Vallei en Veluwe Midden, een gebied met zo’n 4400 adressen. Een groot gebied waarin verschillende gemeentes liggen.  Als die worden aangesloten dan moet er 660 km worden gegraven en wordt er 46.600 km glasvezel aangelegd, dat 1,2 keer de wereld rond. De gemiddelde afstand van woning naar woning is ca. 140 meter en de gemiddelde afstand van de weg naar de woning is ca. 35 meter. In het buitengebied van Uddel zijn afstanden gemiddeld nog groter.

Voor de campagne Glasvezel buitenaf werkt men altijd samen met lokale ambassadeurs. Zij kennen de mensen en het gebied goed. In Uddel is dat Peter Kok, namens Uddels Belang. Hij benadrukte ook dat het belangrijk is dat er snel internet komt. Berichtgeving hierover loopt via uddel.info.

De aanleg naar de woning geeft één dag overlast. Vanuit een verdeelkast aan de weg wordt de kabel naar de woning geschoten en men graaft een sleuf.

Aan zo’n project hangt natuurlijk ook een kostenplaatje. De vastrechtvergoeding is € 12,50 per maand. Het kan afgekocht worden dan is dat éénmalig € 1600,00. Als er voor 3 april 2018 geen contract is afgesloten en men wil dat na 3 april toch doen, dan komen er éénmalig extra aansluitkosten. Die bedragen minimaal € 995,00, dat is afhankelijk hoe ver men, van de aansluitkast aan de weg, moet graven naar de woning/bedrijf.

Glasvezel is veel minder gevoelig voor storingen, het is toekomstvast en stabiel en supersnel. Er wordt steeds meer gedaan met breedband en de verwachting is dat de kwaliteit steeds hoger wordt.

Als men hulp nodig heeft bij het maken van keuzes dan kan men in Uddel terecht bij HDC  - www.hd-c.nl

De planning is dat men start in het 3 kwartaal van 2018 en de levering van de diensten is in het 1e kwartaal van 2019. Medio 2019 hoopt men klaar te zijn met de aanleg.

De bal ligt nu bij de bewoners van het buitengebied. Tot 3 april is de mogelijkheid een contract af te sluiten, dan wordt bekend of de 50% is gehaald. Gemeten naar het aantal dat in de zaal de hand op stak die zich laten aansluiten, dan moet die 50% haalbaar zijn.

Voor alle informatie: www.glasvezelbuitenaf.nl/deelgebied/vallei-veluwe-midden

Plaats een reactie


Laat een bericht achter

  • Over ons

    Uddel.info is een site waar je het heden en verleden over Uddel kunt vinden. De ondernemers uit Uddel staan erop. De meesten met een link naar de site van het desbetreffende bedrijf.

    Het verenigingsleven mag natuurlijk niet ontbreken. Verder de verschillende instanties, zoals, brandweer, gezondheidszorg, kerken en scholen.

  • Twitter

  • Facebook

203