• koeien en hondenpoep 2
 • koeien en hondenpoep 1

Hondenpoep en zieke koeien

UDDEL    -    Veel mensen weten niet dat het uitlaten van je hond gevaarlijk kan zijn voor koeien. Op de startavond voor het Klompenpad kwamen we hierover te spreken. Langs Klompenpaden zijn honden niet toegestaan,  dus mensen van buiten Uddel hebben geen hond bij zich. Het staat in de folder, op de website, in de app. Sommige paden worden echter nu al gebruikt voor een ommetje. Dit is wat u moet weten. Vanaf paden kan bij hevige regenval dit zich verspreiden naar het weiland ernaast.

In hondenpoep kán de Neospora Caninum parasiet zitten. Honden die hun behoefte doen in of aan de rand van de wei zijn zo een groot gevaar voor koeien. De Neospora is namelijk de belangrijkste oorzaak van abortussen bij koeien. Door besmette hondenpoep die in het (kuil)gras terecht komt kan een koe besmet worden. De koe wordt er niet ziek van , maar wel kan het leiden tot een vroeggeboorte of een doodgeboren kalfje.  Een enkele keer worden kalveren geboren met hersenafwijkingen. Dit gebeurt niet bij elke besmette koe, maar de koe kan de infectie wel overdragen. Dit is dus een erg kostbare zaak voor een veehouder!

Een koe kan op twee manieren besmet worden;  van koe naar kalf (verticaal),  of wanneer een kalf de biest drinkt van een besmette koe of een koe in contact komt met besmette hondenpoep (horizontaal). Een hond kan de bacterie krijgen door het eten van besmet materiaal, zoals vruchtwater, een nageboorte of verworpen vrucht. De kans dat een ‘gewone huishond’ deze parasiet bij zich draagt is misschien niet groot, maar uit te sluiten valt het niet.  We kunnen de gangen van onze hond nu eenmaal niet altijd nagaan. Zeker honden op het bedrijf, uit een asiel of uit het buitenland vormen een risico. Onderzoek bij honden is niet zinvol dus er is maar één remedie; RUIM DE HONDENPOEP ALTIJD OP! Dat bent u misschien niet gewend, maar het mooie is dat we onze gewoonten kunnen veranderen.  Zeker met deze kennis. We kunnen de veehouders bovendien helpen door deze kennis te verspreiden.  Zegt het voort!

4 Reacties


 1. Name
  10 juni 2015
  Als er ook afvalbakken komen waar men de hondenpoep ik kan deponeren, zal dat de bereidheid nog meer vergroten. En zijn de paden wellicht straks allemaal hondenpoep vrij.
 2. Jannette Vermeer
  05 juli 2015
  Afvalbakken is niet nodig, daar zijn hondenpoepzakjes voor...deze neem je mee naar huis en werp je dan in je eigen container. Probleem opgelost. Deed iedere hondenbezitter dit maar!
 3. Pring
  26 oktober 2015
  De nieuwste trend onder boeren! Je opwinden over een paar onschuldige keuteltjes! Sinds wanneer eten gewone huishonden kadavers of placenta's? De boeren maken koeien (en indirect mensen) zelf ziek door ze binnen te houden, door ze uitsluitend één soort gras te geven zonder één kruid of bloemetje erin, door verdelgingsmiddelen te gebruiken, door hormonen en antibiotica te gebruiken. En zich dan trendy gaan opwinden over drie hondenkeutels. Als bliksemafleider misschien? Intens medelijden mee! Ik ben zelf vegetariër en mensen kunnen prma leven zonder vlees en melk. Die krankzinnige zieke veestapel afbouwen lijkt mij een betere optie. Bovendien vernederen boeren koeien door ze bespottelijke oormerken te geven. Ik schaam me voor mijn soortgenoten: het grootste Beest: zoogdier mens, die alles kapotmaakt wat mooi is in de natuur.
 4. Syl
  23 oktober 2018

  Ik liep met de honden in het buiten gebied. Kwam een boerin naar me toe rustig en vriendelijk. En zei, ik zag net dat je hond in de wei poepte. Wist je dat koeien er ziek van kunnen worden en kalveren daar door te vroeg geboren worden. Het komt door een parasiet wat in de poep zit. Ik schrok me kapot, nee dat wist ik niet. Ik dacht dan ligt dat niet in de berm en koeien poepen ook, dacht juist dan is het netjes op geruimd. ( Mijn zakjes waren op) maar daar heb ik nooit bijna gedacht. Thuis ging het opzoeken, ik wist dat echt niet. Ik ga er zeker opletten. En hoef geen discussie te starte of dat anderen een andere mening hebben over honden poep. Maar denk dat er met mij heel veel mensen niet bij na denken wat voor gevolgen dat heeft voor een koe. En het juist goed bedoelen. Inplaats van slecht.

Laat een bericht achter

 • Over ons

  Uddel.info is een site waar je het heden en verleden over Uddel kunt vinden. De ondernemers uit Uddel staan erop. De meesten met een link naar de site van het desbetreffende bedrijf.

  Het verenigingsleven mag natuurlijk niet ontbreken. Verder de verschillende instanties, zoals, brandweer, gezondheidszorg, kerken en scholen.

 • Twitter

 • Facebook

203