• art 30 mei 16

Middeleeuws Uttiloch onder 'Aardhuus'?

UDDEL    -    In 2013 is bij een archeologisch onderzoek aan de rand van Uddel - op de plek waar nu de woonwijk Aardhuus ligt - een archeologische vindplaats ontdekt. Sporen en vondsten wijzen op bewoning aan het eind van de Vroege Middeleeuwen, ongeveer 1200 jaar geleden: een dorpje met enkele boerde- rijen en bijgebouwen.

In deze tijd werd er op de Veluwe op grote schaal ijzererts gedolven, verwerkt tot ijzer en verhandeld. De Hunneschans bij het Uddelermeer heeft hierin waarschijnlijk een rol gespeeld. Ook in dit dorpje aan de rand van het huidige Uddel heeft men zich met het bewerken van ijzer beziggehouden. Is met deze nederzetting dan het middeleeuwse Uttiloch gevonden? Het Uddel dat al in 792 na Christus in een schriftelijke bron genoemd wordt? Hoe zag dit dorp er dan uit? En waarvoor diende de ontdekte palissade die een deel van de nederzetting afschermde van de rest?

De gemeente Apeldoorn heeft een prachtige brochure gemaakt waarin je meer leest over de archeologische onderzoek en de vondsten die gedaan zijn en het ontdekte dorp.

Voor de brochure: KLIK HIER

1 Reacties


 1. Name Cobie van den Hoek
  01 juni 2016
  Uw reactie Een prachtige brochure!

Laat een bericht achter

 • Over ons

  Uddel.info is een site waar je het heden en verleden over Uddel kunt vinden. De ondernemers uit Uddel staan erop. De meesten met een link naar de site van het desbetreffende bedrijf.

  Het verenigingsleven mag natuurlijk niet ontbreken. Verder de verschillende instanties, zoals, brandweer, gezondheidszorg, kerken en scholen.

 • Twitter

 • Facebook

203