• morgenrood 14 nov 16 -6
  • morgenrood 14 nov 16 -5
  • morgenrood 14 nov 16 -4

Morgenrood, water in de sloot?

UDDEL    -    De lucht was vanmorgen rood gekleurd boven Uddel. Wat mooie plaatjes oplevert.

Hoe ontstaat morgenrood?

De opvallende rode kleur die aan de oostelijke hemel vaak te zien is bij zonsopgang. Ze is te danken aan het feit, dat de violette, blauwe en groene stralen van het zonlicht, als ze een lange weg door de atmosfeer moeten afleggen, sterk worden verstrooid. De verstrooiing zien we vooral wanneer in de lucht veel stof of waterdamp voorkomt, dus kans op regen.

Het gezegde 'Morgenrood, water in de sloot' is dat ook waar?

Maar is het ook waar dat de kans op regen dan groot is? Een experiment van E. van Everdingen, in de jaren dertig directeur van het KNMI, leert dat dit niet het geval is. Van de achttien dagen met morgenrood die hij bekeek, volgde er op tien dagen regen, ofwel 55 procent, en dit is precies de normale kans op neerslag. Van 21 avonden met avondrood werden er 13 gevolgd door een dag met regen. Zijn conclusie destijds: “We kunnen morgen- en avondrood niet voor de weersverwachting gebruiken.”

Als de haan niet kraait vóór het morgenrood…, 
gaat het regenen of…, de haan is dood!
 
 
foto's: Gerrit Spelt
 
Plaats een reactie


Laat een bericht achter

  • Over ons

    Uddel.info is een site waar je het heden en verleden over Uddel kunt vinden. De ondernemers uit Uddel staan erop. De meesten met een link naar de site van het desbetreffende bedrijf.

    Het verenigingsleven mag natuurlijk niet ontbreken. Verder de verschillende instanties, zoals, brandweer, gezondheidszorg, kerken en scholen.

  • Twitter

  • Facebook

203