• onbegrip

Onbegrip, woede en frustratie over hoge boete

UDDEL / MEERVELD   -    Bij de familie Van Hierden is er onbegrip, woede, frustratie over een hoge boete van bijna € 9.000,00 die zij kregen opgelegd omdat zij een kalf dat ziek was niet hebben afgemaakt, maar door een dierenarts hebben laten behandelen. Liefde voor je dieren wordt blijkbaar in Nederland niet op prijs gesteld. 

Hieronder kunt u het hele verhaal lezen zoals zij het op facebook hebben geplaatst. Er zijn al duizenden reacties op binnen gekomen die ook weergeven hoe verbijsterd men is over de manier waarop instanties omgaan met mensen die met hart en ziel hun werk doen op hun boerenbedrijf. Het artikel op hun facebookpagina is al meer dan 17.000 keer gedeeld. 

Het artikel is met toestemming overgenomen.

- Bijna 9000 euro boete omdat je de veearts een kalf hebt laten behandelen, in plaats van het kalf af (dood) te maken! Bezwaar gemaakt maar volgens RVO ongegrond. In wat voor land leven wij???

Als boer zorg en verzorg je. Als dan op een dag blijkt dat er een kalfje ziek is, ga je niet denken aan euthanaseren maar aan behandelen. Dus je belt de veearts en laat die zijn werk doen. Ook al betekent dat dan dat je geen winst meer maakt op zo'n kalf. In dit specifieke geval was het kalfje 35 dagen oud (en zou die dag worden opgehaald) toen het ziek werd. En als je vorig jaar een kalfje na dag 35 afvoerde, ging er een jongveegetal in werking. Dat was een vrij nieuw verzinsel van de overheid in de fosfaat wetgeving en wij, maar ook onze adviseur (agrarisch gespecialiseerd) wisten nog niet wat dat exact inhield. Maar daar ga je toch ook niet eerst aan denken? Eerst dat kalf er weer bovenop krijgen, daarna zie je wel weer. En dat lukte.. Het ging 6 dagen later alsnog met de vervoerder mee.

Maar van de rijksdienst voor ondernemers, die ons de boete heeft opgelegd, hadden we het kalfje moeten laten slachten en was het dus onze eigen verantwoordelijkheid dat het jongvee getal in werking trad... Let wel :slachten is in dit geval een mooi woord voor afmaken, want een ziek dier mag niet vervoerd maar ook niet voor consumptie geslacht worden. Dus voor enkel een ontsteking aan haar kaak moest ze dood! Als we het dier bij wijze van spreken een klap in de nek hadden gegeven, hadden we nu 700 euro toe gekregen! Dit is de dierenwelzijn die onze overheid dus voorstaat!

 We hebben politici aangeschreven die hier ook verbijsterd over zijn, onze adviseurs wisten niet wat ze lazen en de veearts was zeer verontwaardigd! Maar wij mogen dokken. Boete, proceskosten, alles mogen wij nu betalen, dus dan komen we op boven de 10.000!

Dit is dus hoe er met o.a. boeren en dieren wordt omgegaan! - 

 

foto: facebook

 
4 Reacties


 1. Anita
  23 juli 2018
  Ik leef met jullie mee. Dit is absurd. Ik hoop dat de boete opleggers hier zelf een flinke boete voor zullen krijgen. Dit zijn zaken die voorgoed voorkomen moeten worden. Dit is verbijsterend. Zijn geen woorden voor.
 2. Janneke
  24 juli 2018
  DIT IS RONDUIT BELACHELIJK!! Stelletje pofiteurs om iemand zo'n schandalig hoge boete op te leggen...!! Heb er geen andere woorden voor...!!!
 3. Name
  24 juli 2018
  Heel veel Sterkte!! Nederland is ziek.....
 4. J. DE VRIES
  05 augustus 2018
  Uit uw verhaal blijkt weer eens dat de Nederlandse rechtsstaat behoorlijk op zijn retour is. Het is buitengewoon oneerlijk en dieronvriendelijk. De boete is disproportioneel. Het RVO lijkt wel een afpersersmaffia! Ik wens u veel sterkte. Uw geval onderstreept weer eens hoe slecht de Nederlandse overheid om gaat met agrariers.

Laat een bericht achter

 • Over ons

  Uddel.info is een site waar je het heden en verleden over Uddel kunt vinden. De ondernemers uit Uddel staan erop. De meesten met een link naar de site van het desbetreffende bedrijf.

  Het verenigingsleven mag natuurlijk niet ontbreken. Verder de verschillende instanties, zoals, brandweer, gezondheidszorg, kerken en scholen.

 • Twitter

 • Facebook

203