• sinterklaas 2018 -3
 • sint in 1904
 • sint in 1905

Sinterklaasfeest in Uddel rond 1900

UDDEL    -    Zaterdag 1 december a.s. komt Sinterklaas op bezoek in Uddel. Sinds een aantal jaren is er een Sinterklaascommissie in Uddel die dat bezoek regelt met de goedheiligman.

Dat wil niet zeggen dat er in het verleden, een ver verleden geen sinterklaas was die niet wist waar Uddel lag. We komen artikelen tegen van een bezoek van sinterklaas aan Uddel in 1904, 1905 en 1939. Er was toen geen navigatie en toch wist de sint Uddel te vinden. Hij bracht toen een bezoek aan de openbare lagere school. Er was toen nog geen christelijke school in Uddel.

In 1905, zo is te lezen in een krantenbericht uit die tijd, was er in Apeldoorn een Sint Nicolaas – commissie die geld inzamelde onder de bewoners in Apeldoorn voor een sinterklaasfeest op de openbare scholen. Er was zoveel geld bijeengebracht dat ook de kinderen op de school in Uddel hiervan konden meedelen.

‘Zelfs kon een bedrag worden afgestaan de school te Uddel, zoodat de milde gevers ook overtuigd kunnen zijn van den hartelijken dank der verre heidekindertjes, voor wie zulk een feestje een ongekende weelde is’.

‘Verre heidekindertjes’, staat er. Je zou denken dat men in Apeldoorn van mening was, in die tijd, dat Uddel aan het andere eind van de wereld lag.

In 1904 ‘Steeg de geestdrift ten top toen de kinderen, dansend van pret, een vurig begeerd stuk speelgoed mee naar huis konden dragen’ zo is te lezen in een krantenartikel.

Ook is er nog een artikel – zie hieronder - uit 1939 over een bezoek van Sinterklaas aan de openbare school in Uddel.

1 Reacties


 1. coos
  27 november 2018

   Wat prachtig om te lezen en mooi dat het toen gewoon kon op school!

Laat een bericht achter

 • Over ons

  Uddel.info is een site waar je het heden en verleden over Uddel kunt vinden. De ondernemers uit Uddel staan erop. De meesten met een link naar de site van het desbetreffende bedrijf.

  Het verenigingsleven mag natuurlijk niet ontbreken. Verder de verschillende instanties, zoals, brandweer, gezondheidszorg, kerken en scholen.

 • Twitter

 • Facebook

203