• zwam mvdk

Wat een (ge)zwam!

UDDEL    -    De tijd van de paddestoelen en de zwammen komt er weer aan. Je kunt in de natuur zien dat de herfst in aantocht is. Zo ook in de tuin van het appartementencomplex De Zandsteeg in Uddel. Daar is een jaar of zes geleden een beukenboom verwijderd door de gemeente. En op de resten van die boom groeit nu elk jaar de beukenweerschijnzwam. Marten van de Kolk, hij onderhoud de tuin, is er elk jaar weer druk mee ze te verwijderen.

Op de soortenbank.nl wordt de beukenweerschijnzwam omschreven als:

Beschrijving Vruchtlichaam éénjarig, kussen- tot consolevormig, dakpansgewijs groeiend op een gemeenschappelijke, poroide ondergrond, 2-3 x 1-3 cm. Bovenzijde onregelmatig golvend, viltig, oranjegeel tot donkerbruin, met een bleke rand. Buisjes 5-6 mm lang, crème tot bruin. Poriën 3-4 per mm, rond, crème met zilverachtige weerschijn tot okerbruin. Sporeekleur bleekgeel. Voorkomen Op ingerotte stamwonden en zaagvlakken van levende en dode beuken. Parasitair, (Saprofiet). Status Zeldzaam.

 

foto:  Hans Bruijn  

Plaats een reactie


Laat een bericht achter

  • Over ons

    Uddel.info is een site waar je het heden en verleden over Uddel kunt vinden. De ondernemers uit Uddel staan erop. De meesten met een link naar de site van het desbetreffende bedrijf.

    Het verenigingsleven mag natuurlijk niet ontbreken. Verder de verschillende instanties, zoals, brandweer, gezondheidszorg, kerken en scholen.

  • Twitter

  • Facebook

203