Menu
Nieuwsoverzicht

Zorgt verdroogde heide voor werkloze bijen?

1 augustus 2018

477x gelezen
5

UDDEL    –    De aanhoudende droogte is het gesprek van de dag. Iedereen ondervind er wel de nadelen van. Bij huis of in de agrarische sector. En wie zich in de natuur begeeft ziet veel wegkwijnen van de droogte. In de bossen maar ook de heidevelden die andere jaren om deze tijd in bloei komen en dan een mooie paarse kleur laten zien. Maar dit jaar, 2018, geven de heidevelden een sombere verdorde aanblik. Wie bij de Vosselt gaat kijken ziet weinig bloeiende heide. Hier en daar zie een stukje heide dat zijn best doet om te bloeien. Maar het wordt dit jaar voor de bijenhouders een slecht jaar als het gaat om het winnen van heidehoning. Staatsbosbeheer heeft al verboden om bijenkasten en korven te plaatsen.

Naar aanleiding van de droogte en de gevolgen ook voor de bijen zijn er een aantal vragen gesteld aan Henk Kok uit Uddel. Henk Kok lid van de Bijenhoudersvereniging De Vierkante Korf uit Uddel kreeg in 1976 zijn eerste bijenvolk van zijn opa, Geurt Boeve. Dus het bijenhouden zit al generaties lang in de familie.

Mogen jullie ook geen bijenkasten plaatsen van het Kroondomein?

Wij hebben van de Kroondomeinen geen bericht ontvangen dat wij geen bijen zouden mogen plaatsen. Onze leden zijn geïnformeerd dat zij de mogelijkheid hebben hun bijen te plaatsen onderaan de Vosselt  waar vorig jaar een nieuwe en dit jaar een aangepaste plek is waar de leden van onze vereniging hun bijen kunnen en mogen plaatsen. Door de vorst van afgelopen winter heeft de oude heide al behoorlijk wat te lijden gehad. De jonge heide heeft vooral last gehad van de langdurige droogte en de grote hitte van afgelopen weken.  Sinds eind april heeft het nauwelijks meer geregend, terwijl de hei vooral in mei behoorlijk water nodig heeft om te groeien en te ontwikkelen.   Dit alles leid ertoe dat de heide dor en dood is en het geen zin heeft de bijen op de heide te plaatsen.

Dit jaar geen heidehoning, moet je dan nu de bijen thuishouden en bijvoeren?

De meeste leden zullen hun bijen thuishouden en gaan verzorgen dat ze de volken langzaam aan van voldoende voer gaan voorzien om de winter door te komen. Tevens kan men tijdig de volken behandelen tegen de Varoamijt.   Zelf heb een aantal volken in de Biesbosch staan op de springbalsemien. Daar is het vochtiger en halen de bijen momenteel behoorlijk honing.

In 1976 was het ook een droge zomer, was er toen ook geen heidehoning?  

In 1976 was het ook een erg droge zomer. De meeste imkers hebben toen ook nauwelijks heidehoning kunnen oogsten. Wel deed zich toen het bijzondere fenomeen voor dat er na behoorlijke regenval en de meeste imkers de bijen al weer thuis hadden, dat de heide na 15 september toch nog honing ging geven. Een enkele imker welke niet te vroeg was, kon toen toch nog een  stukje heideraathoning oogsten.

Wat betekent dit voor de bijenstand?  

Voor de bijenstand zal een slechte heideoogst niet echt gevolgen hebben. Als imkers zullen we de juiste actie op de juiste dienen te nemen. Als er niets te halen is zal er gevoerd moeten worden. Beter is dit dan te doen in kleine hoeveelheden dan in 1 keer heel veel en dan weer een tijdje niets.

Is het gevolg van de droogte nog jaren zichtbaar op de heidevelden?

Dat zal sterk afhangen hoe het weer zich ontwikkelt. Als de heide straks weer voldoende water krijgt dan lopen de struiken weer uit. De natuur kan zich heel snel weer herstellen.

Het warme weer zorgt voor een explosie van luizen, dat zorgt voor honingdauw. Weegt dat op tegen het verlies van de heidehoning?

Dit weegt absoluut niet op tegen het verlies van de heidehoning. Heidehoning en dan met name de heideraathoning is een exclusief product. Daar kan geen luizenhoning tegenop.

Hoe ziet volgens jou de toekomst voor de imkerij in Nederland eruit? 

Door dat er regelmatig in het nieuws is geweest dat het slecht gaat met de imkerij, zien we nu dat er toch meer aandacht voor de bijen komt. Landelijk zien we dat de belangstelling voor bijenteelt cursussen toenemen. Deze organiseren wij nu voor het 4e jaar. Hieruit komen toch diverse nieuwe leden en bijenhouders voort. Ook komend jaar willen we weer de basiscursus starten. In de loop van de cursus ontvangt elke cursist zijn eigen bijenvolkje.  Belangrijk is dat ook de overheid het belang en nut van gezonde bijen inziet. Economisch gezien draagt de bij veel bij aan de bestuiving van gewassen en zaadteelt.

Hoe lang ben je al imker en heb je dit al eens eerder meegemaakt?  

In 1976 kreeg ik mijn eerste bijenvolkje van opa Boeve, en sinds dien altijd met de bijen bezig geweest. Ook 1987 was o.a. een jaar waarin geen heidehoning geoogst kon worden. Daarnaast hebben we begin nog wel een aantal jaren gehad dat er nauwelijks heidehoning geoogst kon worden. Echter het gezegde van eens in de 7 jaren is er een goede heidehoningoogst  dit is de laatste jaren zeker niet het geval.

Henk, bedankt voor het beantwoorden van de vragen.

 

 

 

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX